Skip to main content

Uitbouwen versterker gedeelte subwoofer

Uitbouwen versterker gedeelte subwoofer


Hier wordt u stap voor stap uitgelegd hoe u het metalen versterkergedeelte uit de houten behuizing ( kast ) kunt verwijderen.

Benodigd gereedschap: kruiskopschroevendraaier PH1, eventueel een föhn wanneer het erg vast zit, een simpele dommekracht ( autokrik ) en ±10 minuten van uw tijd.

Middels deze onderstaande informatie kunt u de volgende types op vrijwel dezelfde wijze uitbouwen: Voor Harman Kardon TS2 - TS7 - TS8 - TS11 - TS18 - TS160 - TS200 -  TS210 - TS220 Voor JBL ES150P 230 - CSS10 230 - SUB140 230 - SUB200 230 - SCS200 230 - LS120P 230

Volg de onderstaande uitbouwinformatie op, u bespaart zo tijd en de kans op beschadigen bij het u uitbouwen blijft zo tot een minimum beperkt. 

Sub_aangepast_1.jpg

Schroeven rondom de buitenste rand eruit draaien - het is model afhankelijk - 8 of 10 schroeven! Zie de deels uitgedraaide schroeven ter indicatie voor de aangegeven positie! Wanneer de 8 of 10 schroeven zijn verwijderd dan is de kans aanwezig dat de versterkerunit nog vastzit - dit komt omdat er een afdichtingspakking van bitumen tussen de kast en de behuizing zit. 

Speaker_uitgebouwd.png

Als dit het geval is dan dient de speaker te worden verwijderd! De luidspreker aan de onderkant van de unit is bevestigd met 6 schroeven, verwijder deze schroeven en de speaker kan worden uitgenomen uit de behuizing. Let wel dat de speaker nog vastzit aan 2 schuifschoentjes - een rode en een zwarte!

Speaker_schuifterminal.jpg

Deze eraf schuiven - door eerst de vergrendeling ( een soort uitsparing ) op de schuifschoen - deze met de nagel indrukken zodat deze wordt ontgrendeld - hierna kunt u deze eraf schuiven en de speaker kan dan in zijn geheel worden uitgenomen.
Het terugplaatsen van de kabelschuifschoentjes kan niet worden verwisseld doordat er een breedte verschil is - de smalle ( zwart ) past niet op de rode - geen zorgen dus. 


Sub_aangepast_3.jpg

Een veelgemaakte fout bij het uitbouwen - voordat de krik wordt gebruikt - is dat men eerst met een schroevendraaier tussen de module en de kast wordt gewrikt - hierdoor raakt de kast en de module zichtbaar zwaar beschadigd. In de praktijk gebruiken wij een "KRIK"! Maar let op!!! doe dit met beleid en niet te enthousiast.

Voorverwarmen met de föhn!
Verwarm de metalen buitenkant van de module ongeveer een 5-tal minuten met een draaiende beweging op ongeveer 5 cm afstand op maximaal vermogen. Wanneer de metalen behuizing goed warm aanvoelt zal de bitumen plakstrip zacht en flexibel zijn geworden. De kleefkracht is nu verminderd waardoor de module er makkelijker kan worden uitgedrukt, soms al handmatig!

Wanneer u met de krik aan het werk gaat controleer of alle schroeven rondom echt allemaal zijn verwijderd.
Zoals te zien op de foto staat de krik onder een hoekje van de afdekkap en nooit in het midden van de afdekkap.
Door zachtjes aan de as van de krik te draaien komt de krik mechanisch langzaam omhoog en klemt zich tussen de kast
en de kunststoffen afdekkap. Als u met beleid de kracht voorzichtig opvoert dan hoort u vervolgens een lichte tik
en u ziet dat de module uit de behuizing omhoog komt. Als u het bovenstaande op de beschreven wijze heeft
uitgevoerd komt de module zonder beschadiging vrij uit de behuizing (zie de foto hieronder) Bekijk hier de beschadigde kunststoffen afdekkap als er niet met beleid wordt gewerkt.

Sub_aangepast_7.jpg

Hier ziet u dat de module is losgekomen uit de behuizing, u kunt de module in zijn geheel uit de behuizing nemen.

Opstuur_voorbeeld.jpg

Hier ziet u de uitgebouwde module compleet inclusief de kunststof afdekkap - dit is de wijze waarop wij deze modules het liefst ontvangen ter reparatie. De kunststoffen afdekkap zit nog vast met 4 schroeven aan de metalen bedieningsplaat ( behuizing ), deze niet verwijderen. Zo blijven de printplaten onbeschadigd tijden het vervoer. 

Maximaal_te_openen.jpg

Wanneer de afdekkap toch wordt verwijderd dan ziet u hier dat deze niet verder open kan. Er zitten tussen de afdekkap en de interne printplaat een korte verbindingskabel - als de kap verder dan op de foto wordt geopend dan breekt er een connector van printplaat - en dat is natuurlijk zonde en onnodig. 

Korte aansluitdraden.jpg
Erg korte draden.png

Hierbij een afbeelding van het zeer korte verbindingskabeltje zoals beschreven in de tekst hierboven.

Kort_aansluit_connector.jpg

Als laatste een indicatie van de printplaat waar de stekkerverbinding van kan afbreken - het gaat om - de witte stekkerverbinding - met de zwart/rode draden, dit is het zwakste punt als de afdekkap wordt geopend. Houdt hier rekening mee.