Skip to main content

Subwoofer testen

Simpele test - subwoofer controleren op functie.


Volg onderstaande instructies - stap voor stap op - om te controleren of uw subwoofer goed functioneert. Gaat het mis vanuit de bron (SUB OUT) of zit het probleem elders. Voor u begint met het uitvoeren van de test - plaats de subwoofer eerst op de juiste werkhoogte zodat u alles goed kunt overzien - zorg dat er in de eerste instantie geen kabels zijn aangesloten. Ter info: Behalve de netschakelaar AAN/UIT is er geen knopje of switch welke verkeert kan staan - zodat er bijvoorbeeld geen geluid meer uit uw subwoofer komt, hier hoeft u dus niet naar op zoek te gaan.


  1. Sluit de subwoofer aan op het lichtnet - door de 230 VAC netstekker in het stopcontact te steken.

  2. Schakel de power switch op "ON", hierbij kan het zijn dat de LED aanduiding niet oplicht - alleen bij detectie van het signaal input - dit is type afhankelijk - bijvoorbeeld bij de HKTS210 en HKTS220.

  3. Zet de volumepotmeter op de halve stand - middelste stand of 50% open - als er geen aansluiting is aangesloten dan dient subwoofer helemaal stil te zijn.

  4. Sluit nu een losse cinchkabel (tulpstekker) zonderĀ triggerkabel aan op 1 van ingangen bijv. de LFE (Paars) - (L) wit of (R) rood, zo kunt u uitproberen om te zien/horen of deze ingangen van de subwoofer werken.

  5. Wanneer u nu het andere uiteinde met de vinger aanraakt zou de woofer een brom- of zoemend geluid moeten produceren.

  6. Als dit het geval is dan kunt u de subwoofer als werkend beschouwen.

  7. Wanneer u niets hoort kunt u mogelijk nog een ander cinchkabel uitproberen - kleur van de tulpstekkers maakt niet uit - voer dit uit op dezelfde wijze als hierboven beschreven. Mocht U bij nader inzien kwalitatief een goede cinchkabel (tulpstekker) willen aanschaffen dan vindt onder deze link in 3 verschillende lengtes nl. 2 - 5 en 10 meter om te bestellen.

  8. Wanneer er een brom ontstaat vanuit de subwoofer - als de kabel wordt aangesloten tussen uw set en de subwoofer - dan kan er een breuk zitten in de afscherming van de (meestal paarse kabel). Sluit ter controle een gelijk uitziende kabel aan om te controleren of het probleem dan is verholpen.

  9. Wanneer u na het controleren van de bovenstaande informatie geen signaal of afwijkende - plof of knallende - geluiden waarneemt - dan is de subwoofer defect en heeft deze onderhoud nodig. Bij een knipperende led na het inschakelen is er eveneens een probleem met uw subwoofer - de subwoofer heeft dan service nodig - hier kunt uzelf verder niets meer aan doen.